Onderhoud

Door de jaren heen hebben we veel praktische en theoretische ervaringen  opgedaan over o.a. de levensduur; kwaliteit; en onderconstructies van het rieten dak en zijn de conclusies duidelijk;
Het is zeer belangrijk om uw rieten dak jaarlijks te laten inspecteren en te onderhouden, dit kan middels een onderhoudscontract.

Riet is een natuurproduct. Aangebracht op uw dak is het riet onderhevig aan wisselende weersinvloeden. Door dit natuurlijke karakter van riet en de wisselende weersinvloeden hierop, is uw rieten dak onderhevig aan slijtage en veroudering. Door deze slijtage/veroudering vormt er zich een ondoordringbare laag van algen en mos aan de buitenzijde van het riet. Door deze algen en mos laag blijft uw rieten dak vochtig, logischerwijs zal dit ten koste gaan van de levensduur en wordt tevens het mooie uiterlijk van uw rieten dak aangetast. En in veel gevallen, vooral herfst- en winterperiode, krijgt het rieten dak zelfs helemaal geen kans meer om te drogen. Het verstikt, verschimmelt en verrot na verloop van tijd.                                                                                                          
Om uw rieten dak een optimale levensduur mee te geven en er blijvend mooier uit te laten zien is het belangrijk goed en tijdig in te grijpen in het slijtage/verouderingsproces. Dit is mogelijk door het uitvoeren van onderhoud door één van onze vakkundige mensen.

OnderhoudOnderhoudOnderhoudOnderhoud

Sterker nog; wanneer er niet ingegrepen wordt in dit slijtage/ verouderingsproces, zal de levensduur van uw rieten dak in een steeds hogere versnelling achteruit gaan.
Behalve het natuurlijke verloop van algen-en mosvorming zijn er nog meerdere oorzaken die het slijtage/verouderingsproces versnellen, nl:

  • verkeerde isolatie
  • ontbreken van dampdichte folie
  • teveel of verkeerd behandelen met brandvertrager
  • geen beluchting
  • te vlakke dakconstructies
  • bomen om het huis

Ook deze factoren zorgen ervoor dat uw rieten dak langer vochtig blijft en niet of nauwelijks droogt. Als uw rieten dak aan de buitenkant open is(dus de bovenste laag algen-en mos verwijderen middels onderhoud), kan dit vocht nog voor een gedeelte verdwijnen.

Er zijn verschillende vormen van onderhoud:

  • schoonmaken
  • doorstoppen
  • behandelen met biologisch algen- en mosbestrijding

Dit laatste, gebeurt meestal na het schoonmaken van het dak. We sprayen het dak met een behandelingsmiddel tegen algen-en mosvorming. Dit middel is volledig biologisch afbreekbaar en deze werkzaamheden voeren we in eigen beheer uit.
Omdat per woonsituatie verschillende oorzaken het proces zullen versnellen, zal het onderhoud per woonsituatie verschillen. Voor advies, over de uit te voeren onderhoudswerkzaamheden, kunt u altijd contact met ons opnemen en vrijblijvend advies bij ons inwinnen.
Wat u zelf kunt doen om het proces van slijtage en algen-en mos groei tegen te gaan, is het laten uitvoeren van onderhoud. Dan loopt uw rieten dak geen onnodige schade op en geeft u uw dak de optimale levensduur. Ook door regelmatig onderhoud blijft uw rieten dak er veel mooier uitzien.

Klik hier voor meer informatie over ons onderhoudscontract.
Op deze manier kunt u optimaal genieten van de meerwaarde die het rieten dak van uw woning geeft.

Rietdekkers van grote hoogte!

Stuur ons een e-mail of bel ons 06 51806202!